© Rootsville.eu

Kathleen Vandenhoudt & Bruno Deneckere (B)
Sharing The Blues
be-MINE Blues (26-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artists: Kathleen Vandenhoudt & Bruno Deneckere
info club: be-MINE Blues

© Rootsville 2023


Alvorens we stilaan met onze voetjes aan de feestdis beginnen aanschuiven gaan we op de 'Sunday Evening Blues' eerst nog eens genieten van het beste dat ons landje rijk is aan Americana. Op de affiche prijken niemand minder dan Kathleen Vandenhoudt en Bruno Deneckere en zo rest er maar één woord meer en dat is genieten. De gebruikelijk 'MC' lag in de lappenmand en zo werd de taak dan maar doorgeschoven naar de voorzitter van deze 'be-MINE Blues' met alle gevolgen van dien. Soms zijn diene zijn plurale tanrum al met iets anders bezig dan het noodzakelijke en zo werden Kathleen en Bruno plots Calamity Jane en Big Joe en was Herman zijn stress ook meteen weg.

Ook al betreft het hier een 'Sunday Evening Blues' toch waren er aardig wat fans van Kathleen en Bruno komen opdagen vanavond. Tijdens de pauze staat er nog iets op de agenda en dat is het overhandigen van de cheque met de opbrengst van de benefiet 'Blues For Bas' en zo zijn er ook afvaardigingen van de toen deelnemende bands zoals 'The Dibs', 'Black Cat Biscuit' en 'David Ronaldo & The Dice' aanwezig, net als de 'PR' delegaties van ondersteunende verenigingen zoals 'Move2Blues', 'Oetslovenblues', 'Blues Peer' en 'Gevarenwinkel' plus ook enkele van de sponsors. First things first natuurlijk en dat is de Finest Americana van Kathleen Vandenhoudt en Bruno Deneckere.

Met als merchandising hun nieuwste album 'Sharing The Blues' dat eerder dit jaar is uitgekomen zullen ze met dit prachtalbum tijdens het concert ook de blues harten hier vanavond komen te veroveren. Bij de presentatie ervan was de 'Missy Sippy' in Gent drie dagen uitverkocht en dat zie ik die van 'Clouseau' nog dadelijk niet nadoen. De voertaal wordt vanavond dan maar 'Diesters' en ook al is het Ghents één van de mooiste dialecten van ons land maar oas ek' t goe veure en is er helaas geen ondertiteling voorzien ;-) Gelukkig verstaan ze hier in een wereldstad als Zolder zowat alles, zelfs de prijs van een pintje.

Met hun opener 'Diamond' halen ze zo ook meteen een pareltje naar boven, een nummer dat je kan terug vinden op het 'Live' album van Bruno Deneckere en Nils De Caster maar vooreerst al verscheen op Bruno's album 'Someday' uit 2007. Vervolgens grijpt Kathleen ons naar de keel met 'Reach For My Arms' welke je ook kan vinden op 'Sharing The Blues' om daarna iedereen hier met verstomming te slagen door het brengen van het tweestemmige en uiterst mooie 'Now My LightHouse is Gone'.

Een loffelijke geweunte van dit duo is dat ze het 'Muzecafé' meteen mee krijgen zoals bij het al even prachtige 'Your Bluebird' wat nogmaals een motivatie moet beteken voor de aanwezigen om 'Sharing The Blues' aan te schaffen vanavond. Beiden brengen ons vervolgens een mooie gitaar intro op 'Sweet Ana Lee' en wordt zo de sfeer alsmaar beter. We krijgen tijdens de eerste set ook nog 'True Compagnion' en 'Moonlight' en om het nu eens in het Diesters te zeggen van tes hoeweg taat dat we dat prachtige 'Drifting' te horen krijgen.

Eindigen doen 'Kathleen Vandenhoudt en Bruno Deneckere' met een dosis country rock 'n roll met de titeltrack van het album 'Sharing The Blues' en zo wordt het van rock 'n roll till the cows come home hier in Zolder. Het ideale moment ook voor dit duo om het hele café in een sing-a-long te betrekken en zo zijn de woorden van la la la la dan weer universeel te noemen.

Tijd dan om de ouders van 'Bas' even op het podium te roepen en zo het moment suprême te laten doorgaan en het ontluiken van hoeveel de benefiet 'Blues For Bas' nu eindelijk heeft opgebracht. Troffelgerom alom en de som is 'acht duizend vijf honderd en twintig euro'kes'...en 44 centjes. We kunnen stellen dat dit een behoorlijk bedrag betreft en zo die geweldige avond nog eens in de spotlights wordt gezet. En nu maar hopen voor 'Bas' dat het allemaal niet tevergeefs is geweest en zie je zo maar dat de blues liefhebbers hun hart op de juiste plaats dragen.

Nog even wat gezellig keuvelen en dan is ons Americana duo er terug klaar voor en openen ze zo met 'I Count Them All'. Na 'Lost in The Ship' komen we met 'Somewhere Down The Line' terug uit bij het album 'Sharing The Blues' en weet ondertussen heel het 'Muzecafé' hoe uitzonderlijk goed dit duo wel is. Ook 'Captain Of My Ship' is zo eentje dat als oorworm bij je kan blijven en kan je ook terug vinden op het album 'Walking On Water' uit 2021. 't es ier ander peper of bij den hamburgerboer vanavond.

'This Wildwoods on Fire' is nog zo een beauty die er steeds zit aan te komen wanneer Kathleen Vandenhoudt op het podium staat. Wit nog steeds tijfelt over het album 'Sharing The Blues' luister dan maar eens naar het intieme en oprechte 'So In Love With You', eentje dat op beide singer-songwriters hun lijf staat geschreven. Even slikken terug wanneer Kathleen haar 'How Broken Can A Heart Be' brengt en dan voel je meteen dat dit allemaal oprecht is. Voor de twijfelaars onder ons, dit is Belgisch en je mag gerust je zakdoek pakken en zeggen dat je verkouden bent. Met 'Walking on Water' krijgen we terug ook een beetje schwung als afsluiter en zo ontstaat er terug een welverdiend applaus en weten we ook waarom...two Geniuses, one heart, one soul....zuu schuune

Morgen zitten we in dat kleine café voor een akoestisch hoogtepunt met David Ronaldo en zijn wingman Charly Verbinnen maar of daar nog kaartjes voor bezschikbaar zijn valt ten stelligste te betwijfelen. CU